7 Mart 2010 Pazar

E.T. MODELİ YAPIMI -2

Ana kanadımızın inşaası tamamlandı. Şimdi sıra yükseliş ve dönüş dümenlerinde.

Tabanını kestiğimiz 3. et tabağımızın üzerine aşağıdaki ölçülerde dümenlerin çizimlerini yapıyoruz.
 


kestiğimiz parçaları 220 numara zımpara yapıştırdığımız takoz ile inceltiyoruz. Kalınlığı yarıyarıya azaltmamız gerekli. Ne kadar hafif kuyruk, o kadar hafif burun ve model demek.

 

Dönüş dümeninin 5 cm lik kenarını yükseliş dümeninin orta hattına çizdiğimiz çizgi ile çakıştırıp 5 dk. lık epoksi ile yapıştırıyoruz. Dik açıyı koruyabilmek için dönüş dümeninin iki yanına destek koyarak kurumasını bekliyoruz.
                                   
 Gövde boyu 43cm olacak şekilde 4 x 4mm lik çam yada ıhlamur çıtamızı kesiyoruz. Bu çıtadan 10 cm lik bir parçayı kanat yatağı yapacağız. Bunun için çıtayı çapraz çiziyoruz ve bir üçgen elde edecek şekilde boydan inceltiyoruz.


  

İki parça çıta ile de fırlatma için kancayı yapıyoruz. Bu kancaya lastik takılacak ve fırlatma işlemi yapılacak.

 kancayı gövdeye epoksi ile yapıştırıyoruz.


 Yarın kanatların gövde çıtasına yapıştırılması ve modelin denge ayarının yapılması...

E.T. MODELİ YAPIMI -3 ( PLAN EKLİ )

Modelin planı aşağıda. Plan çizimi ölçekli olmadığı için yapımda bu plan çizimini şablon olarak kullanmayın. gerçi şablona ihtiyaç duyulacak bir aşama da bulunmuyor.

26 Şubat 2010 Cuma

E.T. MODELİ YAPIMI -1

Köpük tabaklarımızın tabanlarını kullanarak kanatlarımızı ve dönüş, yükseliş dümenlerimizi yapacağız.
İlk olarak Dik açılı gönye ile tabakların diplerini olabildiğince büküntü kısmına yakın gelecek şekilde çiziyoruz.

24 Şubat 2010 Çarşamba

İLK MODEL E.T....

   Hastalıkla ve ufak tefek telaşlarla geçen onbeş gün sonrasında nihayet ilk modelimizi yapmaya başlıyoruz. Geçen onbeş günlük süre boyunca elimdeki planların ( yaklaşık 7000 adet.. ) arasında boğulmak üzereyken imdadıma evimizin yanındaki market yetişti.

  Hadi bakalım, şimdi marketle modelin ne alakası var dimi ama?

2 Şubat 2010 Salı

ALET- EDEVAT. ( ihtiyaç kılavuzu...)

Eveeeet, sonunda model yapmaya başlamamıza birkaç minik adım kaldı. Bu adımlardan ilki, inşaa sırasında ve uçuş alanında ihtiyacımız olacak alet- edevat takımının tanıtımı olacak.

 Pekçoğunuzun ilk duyduğunda modelcilikten soğumasına sebep olabilecek tehlikeli bir cümle vardır.
Derler ki;" - Modelcilik çok pahalı bir hobidir. Yok uçağı şu kadar lira, yok motoru bu kadar lira, yok kumandası bilmemkaç dalır..."

 Bugün anlatacaklarımdan sonra modelciliğin aslında ne kadar ucuz ve ekonomik bir hobi olduğuna şahit olacaksınız. Üstelik kullanılan malzemelerin pek çoğu evinizde zaten var. Olmayanları da mahalledeki kırtasiyeden çocuğu gönderip aldırıverirsiniz. ( balsa hariç. Onun için azıcık uğraşmak gerekiyor. En azından bir yapı market yada model malzemesi satan bir dükkan bulmak yada teknolojinin nimetlerinden faydalanıp internetten sipariş etmek gerekiyor. bakacağınız ilk adres THK nın şubeleri olmalı, bunu hararetle tavsiye ederim. )

 bakalım bize en çok gerekecek avadanlıklar ( el aletleri) nelermiş....


1 Şubat 2010 Pazartesi

BUGÜN 01022010...

7 ay önce, isteksizliğim ve iş yoğunluğundan vakit ayıramadığım için ara verdiğim modelciliğe geri döndüm.


 Ancak bu dönüşün bir değerinin olması ve beni paslarımdan arındırması da gerekiyordu. Son birkaç aydır aklımda şu proje vardı....