24 Şubat 2010 Çarşamba

İLK MODEL E.T....

   Hastalıkla ve ufak tefek telaşlarla geçen onbeş gün sonrasında nihayet ilk modelimizi yapmaya başlıyoruz. Geçen onbeş günlük süre boyunca elimdeki planların ( yaklaşık 7000 adet.. ) arasında boğulmak üzereyken imdadıma evimizin yanındaki market yetişti.

  Hadi bakalım, şimdi marketle modelin ne alakası var dimi ama?


  Olayın giriş, gelişme, sonuç üçgeni şöyle:
  Haftalık erzak alışverişi için markete uğradığım bir akşam, et reyonunun tezgahı üzerine dizilmiş köpük tabaklara gözüm ilişti. (Basit bir model yapmak için bundan daha uygun ve daha kolay bulunabilir bir malzemeye rastlamadım daha.) Reyondaki kasap amcadan, büyüklerinden üç tane rica ettim. Kırmadı verdi sağolsun. Eve dönünce ilk iş çalışma odamı toparlamak oldu. Biraz vaktimi aldı ama kısmen bir model yapabilecek yer açmayı başardım. İlk hali ve son hali aşağıda. Ne kadar başarılı olmuşum siz karar verin artık.

BU ODAMIN İLK HALİ:
BU DA TOPARLANMA SONRASI:
Sanki sadece çekyatın üzeri toparlanmış gibi görünüyor ama bir de odanın geri kalanını görmelisiniz. Tam 2 saatimi aldı toparlamak. Ne kadar çok ıvır-zıvır biriktirmişim öyle. Her köşede birşeyler çıktı. Çoğundan, kaybettiğimi düşünerek umudumu kesmiştim.




ARTIK MODELİMİZİ YAPMAYA BAŞLAYABİLİRİZ.

 Yapacağımız model, elden fırlatılan yada lastik bir sapan yardımıyla fırlatılan küçük bir planör. HLG ( hand Launch Glider) yada CLG ( Catapult Launch  Glider) adı verilen modellerin yapım şekli üç aşşağı beş yukarı buna çok benzer. yalnız kullanılan malzeme çoğunlukla balsa ağacıdır. Bizim modelimiz ise basit inşaa tekniklerine alıştıracak ve keyifli uçuşlarla uçuş pransiplerini öğretecek, bunun yanında uçuş ayarı yapmaya aşina kılacak bir model olacak. Kırılsa bile üzülmeyeceğinizi, bunun yanında kasap amcalarla iyi ahpaplık kuracağınızı garanti ederim.

     İhtiyacımız olan malzemeler:
** 3 Adet büyük boy köpük et tabağı.( 26,5 x 18cm ölçülerinde.)
** 5 dakikalık epoxy yapıştırıcı. ( ahşap tutkalı da olur fakat çok geç kuruyor. UHU kullanmayın köpüğü eritmekten başka bir işe yaramıyor.)
** Keskin bir model bıçağı. ( gerçekten keskin olmalı. aksi taktirde kesme işi kabus yaşatır.)
** 4 x 4mm x 70 cm  ölçülerinde ıhlamur yada çam çıta. ( ıhlamur çıtayı THK nın planör kitlerinin malzemeleri arasında buldum. Çam çıta isterseniz yapı marketlerde var. Bauhaus yada Koçtaşta bulabilirsiniz.)
** kolay çizim yapabilen tercihen ince uçlu CD kalemi.
** 90 derecelik gönye ve cetvel.
** 220 ve 400 numara zımpara kağıdı. ( bunu düz bir takoz üzerine yapıştırarak kullanmak zorundayız. Kanat yapımı ve gövde yapımı sırasında bu takoz bize çok kolaylık sağlayacak.)
** Birkaç adet çamaşır mandalı.
** Bir parça oyun hamuru yada plastelin.
 
  
 

Modelin yapımına yarın başlıyoruz. Bu modelin bir planı yok. Modelin tüm ölçüleri yapıma başladıktan sonra ortaya çıktı. O yüzden şimdilik bir plan veremiyorum ancak yapım adımlarını sırasıyla takibederseniz gayet güzel bir model ortaya çıkacak.

 UNUTMADAN ! Bu modelin ismi E.T yani ilk halinden yola çıkarak ET TABAĞI.
Hadi bakalım cümleten kolay gelsin.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder