2 Şubat 2010 Salı

ALET- EDEVAT. ( ihtiyaç kılavuzu...)

Eveeeet, sonunda model yapmaya başlamamıza birkaç minik adım kaldı. Bu adımlardan ilki, inşaa sırasında ve uçuş alanında ihtiyacımız olacak alet- edevat takımının tanıtımı olacak.

 Pekçoğunuzun ilk duyduğunda modelcilikten soğumasına sebep olabilecek tehlikeli bir cümle vardır.
Derler ki;" - Modelcilik çok pahalı bir hobidir. Yok uçağı şu kadar lira, yok motoru bu kadar lira, yok kumandası bilmemkaç dalır..."

 Bugün anlatacaklarımdan sonra modelciliğin aslında ne kadar ucuz ve ekonomik bir hobi olduğuna şahit olacaksınız. Üstelik kullanılan malzemelerin pek çoğu evinizde zaten var. Olmayanları da mahalledeki kırtasiyeden çocuğu gönderip aldırıverirsiniz. ( balsa hariç. Onun için azıcık uğraşmak gerekiyor. En azından bir yapı market yada model malzemesi satan bir dükkan bulmak yada teknolojinin nimetlerinden faydalanıp internetten sipariş etmek gerekiyor. bakacağınız ilk adres THK nın şubeleri olmalı, bunu hararetle tavsiye ederim. )

 bakalım bize en çok gerekecek avadanlıklar ( el aletleri) nelermiş....




   1) MONTAJ TEZGAHI: Asıl olması gereken düzgün, pürüzsüz, budaksız, yarıksız, topluiğnenin rahatça girebileceği ( tavsiye olarak çam veya kavak), 1 metre boyunda, 50 cm genişliğinde 2 cm kalınlığında  masif ağaç. Yapı marketlerde kitaplık rafı şeklinde bulunabiliyor.Bulamazsanız 10 luk kavak kontraplak. Dış çevresine çerçeve şeklinde çıta çakabilirseniz bu levhanın çarpılmasını önler.
    Suntayı denemeyin, o kadar serttir ki, topluiğne düşmanıdır kendisi. Bir topluiğne çakmak için harcayacağınız sürede kanadı bitirebilirsiniz.
  Bir başka alternatif de duvar izolasyonunda kullanılan köpük levhalar. Bunun için de piyasada mavi, sarı, pembe renklerde bulunan sert köpük levha kullanılabilir.( Boncuklu köpük levhalardan uzak durun.) İğneler çok sağlam durmasa da iş görüyor. En ucuz ve kolay temin edilebilecek malzeme olması sebebiyle çokça tercih edilir.

2) KESİCİ ALETLER: Piyasada çok kolay bulunan, çeşitli amaçlar için farklı şekillerde olan model bıçakları kullanılabilir. Ucun değiştirilebilir olması en önemli özelliktir. Traş jileti dahi kullanılabilir ancak bunun tehlikelerini de unutmamak lazım. Özellikle yaşı küçük olan modelciler jiletten uzak tutulmalıdır.
 Aşağıda bu bıçaklara birkaç örnek var. yapılan işe göre ihtiyacınız olanı seçmek size kalmış.

   Model bıçağı kullanırken en çok dikket edilecek husus bıçağın keskin olması. Kör bir bıçak, ahşabı yada kağıdı kesmekten çok parçalar. Bu da hem malzeme israfına, hem de modelin düzgün inşaa edilememesine sebep olur.

Resimde sol alt köşedeki alet STRİPPER dır. Bu aletle, balsa levhalardan, istediğimiz kalınlıkta çıtalar kesebiliriz.

Stripperın üzerindeki siyah alet ise ahşap rendesidir. Özel bir Jilet takılarak kullanılır. Balsa veya ahşap blokları kabaca tesviye etmek için kullanılır.


   3) YAPIŞTIRICILAR: temel olarak üç çeşit yapıştırıcı kullanılır. Ahşap tutkalı ( Beyaz tutkal ), Epoksi ( 5 ve 30 dakikalık) ve Cyanoacrylate ( japon yapıştırıcı).

Bunların arasında en fazla kullanım yeri olan beyaz tutkaldır. Su bazlı olduğu için tehlikesiz ve kokusuzdur. Donması ve sertleşmesi zaman alır. Su ile inceltilerek kaplama sırasında kağıdı yapıştırmakta da kullanılır. Tüm ahşap konstrüksiyonda rahatça kullanılır. Kuruma süresi uzun olduğu için yapıştırılan parçalara müdahale edebilme şansı vardır.


  Epoksi yapıştırıcılar ise iki farklı malzemenin ( epoksi reçinesi ve sertleştirici) belli oranlarda karıştırılması ile elde edilir ve karışım yapıldıktan sonra kısa sürede kullanılması gereklidir. Karışımların saklanması ve sonra tekrar kullanılması gibi bir şans yoktur. piyasada çok çeşitli özelliklerde epoksi bulunabilir ancak bizim ihtiyacımız olan, 5 dakikalık ve 30 dakikalık kuruma süreleri olan epksi çeşididir. Epoksi, modellerde sağlamlık gerektiren, kanat dihadral birleşme yerleri, iniş takımı- gövde bağlantıları, motor yataklarının sağlamlaştırılması gibi yerlerde kullanılır.
yapıştırıcı uygulandıktan sonra, epoksinin kuruma süresine bağlı olarak müdahale şansı vardır.

 Japon yapıştırıcılar, kimi durumlarda bir cansimidi gibi yetişir ancak çoğu zaman ise tam bir başbelasıdır. Kuruma süresi çok kısa olduğu için ( 2-3 saniye) yapıştıracağınız parçaların yapışacak noktaları yanyana getirilir ve temas noktasına bir damla yapıştırıcı damlatılarak hareket ettirilmeden kuruması beklenir. Çoğu zaman bu yapıştırma, parmakların da birbirine yada eldeki parçaya yapışması ile neticelenir. Çözücüsü asetondur. Uçuş sahasında, ufak tefek tamiratlarda dikkatli kullanıldığında harikalar yaratır. tezgah üzerinde model inşaa ederkeni şişe üzerindeki uygulama ucuna fazla güvenip, ş,şenin yarısını modele ve tezgaha boca eden pekçok modelci modeline baştan başlamak zorunda kalmıştır. Bunun önüne geçmek için japon yapıştırıcı bir plastik kap içine birkaç damla damlatılır ve yukarıda resmi olan bir alet yardımıyla ( bir parça ince tel)  bu yapıştırıcıdan bir damla alınarak birleşme yerine uygulanır. Sonuç: temiz bir inşaat ve az kullanılan japon.

 Bunların dışında kullanılan yapıştırıcılar ise, stick yapıştırıcı ( Pritt mesela) ve sprey yapıştırıcıdır. Bu ikisi ise sadece kaplama sırasında kullanılabilir.

   4)ZIMPARA: Model yaparken, bıçaktan çok zımpara kullanılır. Bıçakla kesemeyeceğiniz kadar küçük düzeltmeleri zımpara yardımı ile kolayca yapabilirsiniz. Benim tercih ettiğim zımpara türü su zımparası adı verilen zımpara. 150 den 1000 numaraya kadar çeşitli kalınlıklarda bolca stoklamakta fayda vardır.

Kullanım sırasında, zımpara kağıdını elde, masa üzerine sabitleyip yada düz bir ahşap bloğa yapıştırarak kullanabilirsiniz. Yapıştırma işini çift taraflı bantla yaparsanız, zımpara kağıdını yenilemek istediğinizde bantı da kolayca çıkarıp yenileyebilirsiniz.





5) PENSELER VE ÇEKİÇ: Modellerin iniş takımlarını, pervane mekanizmasını, lastik kancalarını yapmakta kullanılan malzemeler, çelik tel, pirinç borular ve alüminyum levhalardır. bunları bikmek, kesmek ve ezmek için pense, kargaburun, yankeski ve çekiç kullanmamız gerekir. Alacağınız aletler çok pahalı olmamalı ama iş yapamayacak kadar kalitesiz de olmamalıdır.

En uygunu küçük boydaki el aletleridir. Hem taşıma kolaylığı sayesinde uçuş alanına kolayca taşınır, hem de hassas işlerde zorlanmanızı engeller.

 Kullanacağınız çekiç ise size model inşaası sırasında topluiğneleri tezgaha çakmanıza da yardımcı olacak. 100 gramlık ufak bir çekiç fazlasıyla iş görür.




6) ÖLÇÜM ALETLERİ: El aletleriniz arasında olmazsa olmazlar ölçü aletleridir. Cetvel, gönye tercihen metalden olmalı. Kesim yaparken kullanacağınız için, eğer plastik yada ahşap olursa kısa sürede deforme olacaklardır.
 Bunun dışında bir kumpas ve bir mikrometre çıta ve levha kalınlıklarını dığru ve hassas ölçmenize yardımcı olur.



hassas bir kuyumcu terazisi ise özellikle salon modeli yaparken parçaların ağırlığını kontrol altında tutmanızı sağlar.Hassasiyeti tercihen 0.01 gram olmalıdır.

 Temel olarak kullanılan, demirbaş diyebileceğimiz el aletleri bunlar. Sıradaki adım ise model seçimi ve tezgahın inşaa için hazırlanması...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder