27 Mart 2009 Cuma

BİR TASARIM DENEMESİ




Oldum olası eski zaman modelcilerine ve eski zaman modellerine hayranlık ve imrenmeyle karışık bir utanç duygusu ile bakarım.

1930- 1960 yılları arası, modelciliğin tüm dünyada son sürat devam ettiği ve birbirinden nefis tasarımların ortaya çıktığı bir dönem. Özellikle bugüne göre daha basit teknolojilerle yapılmış, olabildiğince basit malzemeler kullanılarak ve kolay mekanizmalarla donatılarak meydana getirilmiş pek çok model var. BU SİTEDE bu OLD TİMER denilen, bir zamanların en popüler modellerinin bazılarının fotoğrafları var.



COX motorlar, o zamanlarda en çok kullanılan yakıtlı motorlardandı. Bugün de hala benim gibi nostaljik modelciler keyifle bu motorları kullanıyorlar. Boyunun ufaklığına bakmayın, pek güçlüdür keratalar.

Eskinin modelcileri model uçurmaya takım elbise ,gravat giderlermiş. Aynı bayram yeri gibi olurmuş uçuş alanları. Yaptıkları işi ne kadar ciddiye aldıkları hem kılıklarından hem de ortaya çıkardıkları modellerden belli.

Şimdi ise kes depronu, erit strafoamu, bas epoksiyi, bunlar zor geliyorsa al hazır köpük bir model git uçur. Yok arkadaş yok, eski lezzet yok artık...

Hayat telaşından, model yapmaya vakit bulamıyor pek çoğumuz. Pek haksız da sayılmayız yani...

Geçen sene ben de, eski dergileri karıştırırken bolca gördüğüm old timer tarzından etkilenerek salon yarışması için şu modeli çizdim ve yaptım.

Gövde klasik inşaa ile 1.5mm balsa çıtalardan yapıldı. Kuyruk boom'u 0.5mm balsa levha dan sarıldı. Kaplama ince japon kağıdı ( harbi japon kağıdı, japonyadan getirmişti bir arkadaş. - SHİNGO YABE kulakların çınlasın... - Orada evlerin camlarını kaplıyorlarmış. Ciddiyim. ) Pervane ise plastik bardak ve kürdandan.
Resim Ekle
Uçuşu süper, ancak tek kötü yanı var, kanat gövdeye 4 adet çıta ile tutturuluyor ve bunları süzülüş için ayarlamak tam ölüm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder